Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegán? Organikus? Bio? – most leleplezzük a natúrkozmetikumokat - 3. rész

Vegán? Organikus? Bio?  – most leleplezzük a natúrkozmetikumokat - 3. rész

Mit is jelentenek ezek pontosan?

Mi az hogy vegán, bio és organikus kozmetikum? Bizonyára így 2021-re már mindenki hallott már ezekről a kifejezésekről. Szinte már mindenhol jelen vannak és kiemelkedő szerepet játszanak a szépségiparban, de reménykedjünk, hogy rövid időn belül teljesen át is veszik a vezetői státuszt a kozmetikumok világában. Ez azért fontos, mert összeségében ezek a termékek a természetnek/környezetnek, az ökológiának, a légkörnek és az élővilágunknak is segítenek egyszerre. Mégis mi lehet ennél is fontosabb?

Natúrkozmetikum:

Mit jelent a natúrkozmetikum kifejezés?

  1. A natúr kozmetikumok olyan arc- és testápolási készítmények, amelyek egyrészt nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, mesterséges illatanyagot, színanyagot, káros szintetikus kémiai anyagokat, illetve szilikonokat.
  2. Másrészt előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, növényi olajok, fűszernövények, illóolajok, növényi glicerin stb.) használnak. A natúrkozmetikumok összetevői így hát: hidegen sajtolt, teljes értékű növényi olajok, növényi vajak, értékes gyógynövényes és virágvizek, természetes eredetű emulgeátorok, természetes gélképző, növényi kivonatok, vitaminok, esetenként kevés, állatok által előállított összetevő (pl. méhviasz, lanolin). segíti a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését. Alapolajként növényi olajokat tartalmaznak, tehát ásványi olajtól mentesek. Ezek az ásványi olajak, vagy kőolajszármazékok, (ezek a paraffin és a vazelin) természetes anyagok ugyan, hiszen a föld alatt keletkeztek nagyon hosszú idő elteltével, de mégsem célszerű őket kozmetikumokban használni. Ugyanis az ásványi olajok a bőrön nem szívódnak fel, egy réteget képeznek, mivel kémiai szerkezetük teljesen eltér a bőr szerkezetétől, így nem tudnak a bőrön keresztül felszívódni. A natúr kozmetikumok növényi olaj mellett tartalmazhatnak még növényi viaszokat, valamint állati eredetű termékeket is: pl. méhviaszt vagy kecsketejet.
  3. A harmadik szempont a natúr kozmetikumoknál, hogy olyan tartósítószereket tartalmazzanak, amelyek natúrkozmetikumokban megengedettek. Vannak ugyanis olyan tartósítószerek is, amiket általában a hétköznapi kozmetikumokban használnak, és 2-3, de akár 10 évre is tartósítják a krémeket. Ezek a tartósítószerek a parabének. Több fajta parabént szoktak használni a krémek tartósítására.

Összességében általánosságban az mondható, hogy a natúr kozmetikumok növényi olajokból állnak, növényi hatóanyagok vannak bennük és mesterséges adalékanyagoktól mentesek.

Azonban a natúr szót gyakran keverik a természetessel. Viszont a tiszta növényi olajokat és vajakat leszámítva, egy kozmetikum sem teljesen természetes. Ugyanakkor minden anyag természetes, ami a földünkön megtalálható: legyen az ásványi, kövületi, növényi, állati vagy emberi eredetű, a geoszférából, a bioszférából, az atmoszférából, vagy a sztratoszférából származó. Így pl az alumínium is természetes, ám kozmetikai felhasználása egészségre ártalmas. Amikor kozmetikai termékekről beszélünk tudnunk kell, hogy csak és kizárólag természetes anyagokból biztonságos minőségű kozmetikumot nem lehet előállítani. Egyrészt mert a természetes anyagok nagyon érzékenyek, másrészt mert teljesen természetes és biztonságos tartósítószerek nem léteznek. Így a natúrkozmetikumokban is előfordulhatnak kémiai úton előállított, teljesen ártalmatlan összetevők, de csakis akkor:

  • amikor ezek kinyerése a természetből aránytalanul sokba kerülne
  • ha a halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesíti
  • ha ezek az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok, illetve túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok.

A hagyományos kozmetikumokkal szemben, a natúrkozmetikumokban sohasem találhatóak az emberi szervezetre káros anyagok, mint:

-       Kőolaj

-       Alumínium

-       Kémiai fényvédőszerek

-       Szintetikus illatanyagok

-       Szintetikus színezékek

-       Káros szulfátok

-       Veszélyes emulgeátorok

-       Parabén típusú tartósítószerek

-       Formaldehid és egyéb káros tartósítószerek

-       Állatokból származó vegyületek (pl. kollagén)

-       Génmódosított növényekből származó anyagok

Mi az előnye a natúrkozmetikumoknak?

Ezek a termékek nem tömítik el a bőr pórusait, segítik a bőr természetes megújulását és rugalmasságának megőrzését. Semmilyen káros anyag nem kerül a bőrbe a kozmetikumon keresztül. Továbbá az ökológiai lábnyomuk kisebb és kevésbé szennyezik a környezetet.

A természetes szépség mindenképpen trend és sok sarlatán igyekszik profitot szerezni belőle.  A marketing szakemberek klasszikus terméket márkázhatnak és azt állíthatják, hogy ez természetes. Óvatosnak kell lennie. Például az organikus és természetes anyagokat gyakran felcserélhető módon használják, annak ellenére, hogy teljesen mást jelentenek. Tehát ne hagyja, hogy a marketingesek és a márkák összezavarják és olvassanak egy kicsit. Nem akarna egy olyan krémet használni az arcán, amelyet a márka természetesnek állít, amelyet Ön biokozmetikumként ért és valójában vegyszerekkel teli.

Webshop oldalunkon 6 natúrkozmetikai családdal is találkozhattok. Mindegyik családnak megvannak a különleges sajátosságaik, amiért érdemes őket választani. Válogass kedvedre és bőrtípúsod szerint Dr. Organictól, Soinstól, Dr. Kelentől, Schüsslertől, Natura Sibericától ás Dr. Konopka’s-tól.

Natúrkozmetikumok

A Healhitness Weboldalon csak és kizárólag 100% bio, vegán és organikus kozmetikumokat, illetve natúrkozmetikumokat találhattok, növényi alapanyagok felhasználásával. Ezek a termékek kiemelkedő vegán és nemvegán életmódba is beilleszthetőek. Organikus minősítésük szavatolja, hogy ökológiai szempontból is a legszigorúbb elvárásokra figyeltek a gyártás során. Válassz magadnak vegán bio kozmetikumokat, hogy forintjaiddal egy kegyetlenség nélküli jövőre szavazz, ahol egyetlen állatnak sem kell szenvednie vagy meghalnia a szépség kedvéért!

Neked melyik a kedvenc natúrkozmetikum családod? Írd meg nekünk kommentben.

Írta:

Lengyel Anna

Források:

https://beautyfy.hu/2017/11/27/naturkozmetikum-szepsegapolas-bio-szepseg-naturalizmus/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nat%C3%BArkozmetikum

https://www.emesemuhelye.hu/natur-es-bio-kozmetikumok-jelentese/

https://joanmorais.com/blog/define-natural-cosmetics/

https://chemistscorner.com/what-is-a-natural-cosmetic/

https://www.hilarispublisher.com/open-access/natural-and-organic-cosmetics-definition-and-concepts.pdf

Az oldal tetejére