Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegán? Organikus? Bio? – most leleplezzük a natúrkozmetikumokat - 1. rész

Vegán? Organikus? Bio?  – most leleplezzük a natúrkozmetikumokat - 1. rész

Mit is jelentenek ezek pontosan?

Mi az, hogy vegán, bio és organikus kozmetikum? Bizonyára így 2021-re már mindenki hallott már ezekről a kifejezésekről. Szinte már mindenhol jelen vannak és kiemelkedő szerepet játszanak a szépségiparban, de reménykedjünk, hogy rövid időn belül teljesen át is veszik a vezetői státuszt a kozmetikumok világában. Ez azért fontos, mert összességében ezek a termékek a természetnek/környezetnek, az ökológiának, a légkörnek és az élővilágunknak is segítenek egyszerre. Mégis mi lehet ennél is fontosabb?

Vegán:

A vegán életmód, egy létezési forma 100%-ig erőszakmentes formája. De még mielőtt jobban belemennénk ennek kifejtésébe, fontos, hogy tisztába legyünk néhány ehhez kapcsolódó fogalommal is. Ejtsünk pár szót arról, mi az alapvető különbség a „vegán” és a „vegetáriánus” kifejezések között.

Mi a különbség?

A vegetarianizmus alapvetően egy táplálkozási forma. A hátterében különböző okok állhatnak. Kulturális okoktól kezdve az egészségügyi és etikai szempontokig sok minden. Ez a táplálkozási életforma magát a húsfogyasztást zárja ki csupán, miközben sok állati eredetű termék fogyasztását engedi. A vegetáriánus szépségápolási termékek nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek egy állat részét képezték, de tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyeket egy állat készített, például mézet, méhviaszt, tojásfehérjét (albumin), tejanyagot stb.

Ezzel teljesen szemben áll a vegán életmód, aminek hátterében leggyakrabban fontos szerepet játszanak az ETIKAI okok. A vegánság is lehet kifejezetten csak táplálkozási szokás, de 99%-ban az emberek teljes életmódot váltanak. Ehhez hozzá tartozik, hogy a napi használati tárgyaik, ételeik, kozmetikumaik és az őket körülvevő dolgok állati eredetű alapanyagoktól mentes legyen. Sok-sok előítélet, tévhit és rosszindulat kering a vegán életmóddal kapcsolatban, még így is, hogy ilyen modern és fejlett évszázadot élünk.

Ha belegondol mindenki a vegánság következményeibe, akkor nyugodtan beláthatjuk, hogy sokkal kevesebb állati eredetű összetevő vagy termék felhasználásával egy sokkal kedvesebb és minőségibb világban élhetnénk. Beszélhetünk itt az emberek egészségéről kívül-belül, a klímaváltozásról vagy a különböző állatfajok kihalásáról is. Mindre erőteljes pozitív hatással lenne egy ilyen nagymértékű átállás. Félre ne értsetek sose arra akar az ember kilyukadni, hogy mindenkinek azonnal vegán életmódot kell folytatnia (főleg ha nem nyitott rá az ember), csak arra, hogy a társadalmi berendezkedésünknek köszönhető szemöldökhúzogató viszonyulás a vegetarianizmushoz és a vegánsághoz nem visznek minket előre. Valójában nem is kell szigorú állatjogi aktivistának lennie ahhoz, hogy zavarjon valakit az, ami sok állatkísérleti laboratóriumban zajlik.

Pozitívum, hogy az elmúlt években kiszivárgó videók és információk a kegyetlen állattartási- és szállítási körülményekről, a kozmetikaipar állatkísérletekről és a túlzott húsfogyasztás veszélyeiről egyre több embert ösztönöznek az állati eredetű termékek elutasítására.

Vegán életmód, vegán kozmetikum

Tudtad, hogy a vegán létforma rendelkezik a legkisebb ökológiai lábnyommal? Miért? Mert sokkal kevesebb energiába és erőforrásba kerül egy embernek a szükséges napi igények előteremtése, ráadásul mindez úgy történik, hogy közben tényleg az ég világon senkinek sem árt. Egy teljesen jól működő vegán háztartásban csak növényi összetevőkkel, vagy ezekből készült termékekkel találkozhatunk a hűtőtől, a gardróbig és a spejztól a fürdőszobáig.

Számos kozmetikai vállalat megtagadja az állati összetevőket tartalmazó termékek beszerzését vagy gyártását és ezzel létrehozza a biztonságos, minőségi, vegán kozmetikumok vonalát állatkínzás nélkül. Vannak cégek, akik azonban nem biztos, hogy teljesen vegán kozmetikumokra specializálódtak, de kínálnak néhány vegán szépségápolási terméket. A „vegán”, a „vegánbarát” és a „100% vegán” szépségápolási termékek fő ismertetőjegye lényegében ez: csak magas minőségű növényi hatóanyagokat és összetevőket tartalmaznak és nem tartalmaznak állati összetevőket, állati melléktermékeket vagy egyéb állati eredetű összetevőket. Ha ilyen kozmetikummal kerültök szembe biztosan tudhatjátok, hogy ezekben nem kerül sem méhviasz, se méz, sem állati eredetű színezék vagy zselésítő anyag.

Ahhoz, hogy környezettudatosabb életetmódot élj nem kell feltétlenül teljes 180 fokos fordulatot venned és holnaptól vegán életmódba kezdened. Senki sem egy éjszaka alatt változtatja meg az életét. Mivel tudjuk, hogy ez nem egy könnyű mutatvány, a lassú, de apránkénti folyamatos átállás is már rengeteget javít bolygónk minőségén. Sőt, ha úgy érzed neked a táplálkozásod megváltoztatása jelentené a legnagyobb kihívást az sem gond. Engedd el azt egy kicsit és ne görcsölj rá. Nagyon sok más aprósággal is tudod magadat és a bolygónkat segíteni. Igen sokat tehetsz már azzal is a környezetedért, ha a körülötted lévő dolgokat lecseréled. Itt egy élő példa.

Ha most bemennénk a fürdőszobádba, hány olyan kozmetikumot találnánk, amiben azt sem tudod, hogy mi van? Meg mernéd kóstolni bármelyiket? Belegondoltál már, hogyan állítják elő ezeket? Esetleg azt, hogy a kimondhatatlan összetevők mit művelhetnek a bőröddel? Mi azt valljuk, hogy csak azt kend a bőrödre, amit meg is ennél. Nagyon jó szívvel buzdítunk arra most téged és mindenkit, hogy gondoljátok át tudatosabban, milyen dolgokat engedtek be az életetekbe. Elsőnek nagy lépésnek tűnhet akár ez a váltás is, de valójában manapság már sokkal egyszerűbb növényi alapúra váltani, hiszen a vásárlói igényekre reagálva egyre nagyobb a vegán kínálat. Azonban nem kell, hogy az eddig jól bevált hidratálóidat és sminkjeidet azonnal leváltsd. Nyugodtan használd tovább, hiszen nem pazarlásra szeretnénk buzdítani. Ha valami fogyóban van, akkor kezdj el alternatívákat keresni rá! Ez az elején nyilván hosszadalmasabb folyamat, de nagy segítségedre lesznek weboldalunkon posztolt blogok és insta-feedek is, ahol bőrtípusodnak megfelelően tájékozódhatsz.

Fontos tudnivalók!

A szépségápolási termékekben használt nem feltétlenül egyértelmű állati összetevők, amit mindenképp kerülj, ha vegánra váltasz:

- kármin

- lanolin

- keratin

- kollagén

- elasztin

- állati eredetű glicerin

- sztearinsav

- faggyú

- tejszármazékok

- kazein

- shellack

- szkvalén

- oleinsav

- guanin

- állati szőr

- méhviasz

Nem mindig, de gyakran előfordul, hogy a kozmetikumok „vegán” címkéjét a marketing szakemberek nem másként, mint egy divatszóként próbálják eladni termékeiket. Az, hogy valaminek a neve „vegán”, még nem jelenti azt, hogy automatikusan megkapja a minőség, a hatékonyság vagy az érték jóváhagyásának bélyegét. A vegán kozmetikumokra való áttéréskor úgy vásárolj, mint bármely más kozmetikai termékkel. Olvasd el az értékeléseket, kérj ajánlásokat barátaidtól és családtagjaidtól, és végezz kutatásokat. Ha címkeolvasó vagy (és őszintén remélem, hogy az vagy), akkor tudni fogod, milyen elsöprőek lehetnek a kozmetikai termékek címkéi. Tucatnyi pecsét, tanúsítvány és divatos leírás található, amelyek mind azt deklarálják, hogy egy adott termék miért csodálatos, és miért érdemes megvenni. Az egyik legkeresettebb kifejezés manapság a „vegán”. A Mintel kiskereskedelmi kutatócég szerint a vegán kozmetikumok értékesítése csak ebben az évben száz százalékkal nőtt, a fő piacon 16–34 évesek voltak azok, akik nagyon aggódtak az állatok jólétéért. A vegán és a kegyetlenség mentes nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összetevők listája tiszta, biztonságos, zöld vagy teljesen természetes. Mindig figyelmesen el kell olvasnod a listát, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem teszel veszélyes vegyszereket a bőrödre. 

Webshop oldalunkon számos vegán terméket találtok kozmetikumoktól kezdve, édességeken át, szószókig és mártásokig. Bátran csipegess kínálatunkból. Kedvenceink:

Dr. Kelen natúrkozmetikumok

A Healhitness Weboldalon csak és kizárólag 100% bio, vegán és organikus kozmetikumokat, illetve natúrkozmetikumokat találhattok, növényi alapanyagok felhasználásával. Ezek a termékek kiemelkedő vegán és nemvegán életmódba is beilleszthetőek. Organikus minősítésük szavatolja, hogy ökológiai szempontból is a legszigorúbb elvárásokra figyeltek a gyártás során. Válassz magadnak vegán bio kozmetikumokat, hogy forintjaiddal egy kegyetlenség nélküli jövőre szavazz, ahol egyetlen állatnak sem kell szenvednie vagy meghalnia a szépség kedvéért!

Ti vegánok vagytok? Esetleg vegetáriánusok? Oda figyeltek arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak a kozmetikumaitok? Válaszoljátok meg nekünk kommentben. 

Írta:

Lengyel Anna

Források:

https://www.nytimes.com/2019/02/26/style/why-you-should-care-about-vegan-beauty.html

https://logicalharmony.net/cruelty-free-vs-vegan/

https://www.treehugger.com/difference-between-vegan-and-cruelty-free-makeup-4858570

https://schusslerkozmetikumok.hu/vegan-kozmetikumok

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/vega_vagy_vegan_mi_a_kulonbseg/20180222113457

https://coconutoilcosmetics.hu/mitol-lesz-vegan-egy-kozmetikum/

Az oldal tetejére