Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegán? Organikus? Bio? – most leleplezzük a natúrkozmetikumokat - 2. rész

Vegán? Organikus? Bio?  – most leleplezzük a natúrkozmetikumokat - 2. rész

Mit is jelentenek ezek pontosan?

Mi az hogy vegán, bio és organikus kozmetikum? Bizonyára így 2021-re már mindenki hallott már ezekről a kifejezésekről. Szinte már mindenhol jelen vannak és kiemelkedő szerepet játszanak a szépségiparban, de reménykedjünk, hogy rövid időn belül teljesen át is veszik a vezetői státuszt a kozmetikumok világában. Ez azért fontos, mert összeségében ezek a termékek a természetnek/környezetnek, az ökológiának, a légkörnek és az élővilágunknak is segítenek egyszerre. Mégis mi lehet ennél is fontosabb?

Bio kozmetikumok:

A natúrkozmetikumhoz legközelebb álló kifejezés a bio kozmetikumok. Nem csoda, hogy megzavarodtál. Lényegében a tulajdonságaik nagyon is hasonlóak. A bio termékek is számos különböző előnyöket nyújtanak bőrünknek. A biokozmetikumok annyiban különböznek a natúr kozmetikumoktól, hogy a biokozmetikumok olyan natúrkozmetikumok, amelyekben minden növényi összetevő bio minősítésű. Ez azt jelenti, hogy permetszer- és vegyszermentes termesztéssel állítják elő ezeket. Tehát a biokozmetikum egy szigorúbb minősítés, amellett, hogy natúr, még a növényi alapanyagok minőségére is ad egy szigorú feltételt. Ezek a termékek tökéletes választás a test, a haj és az arc ápolására, mivel csak 100% -ban növényi és organikus összetevőket használnak fel hozzá.

Mi a biokozmetika?

A biokozmetikumok azok a bőrápoló termékek, amelyek természetes alapanyagokból és növényi eredetűek. Ezenkívül ezek organikus és biológiai növényekből származnak. Az ökológiai kozmetikumok nemcsak tisztelik a bőrünket, hanem tisztességesen bánnak a természettel és az állatokkal is, mivel nem gyakorolják tesztelésüket.

Melyek a biokozmetika jellemzői?

Ahhoz, hogy egy kozmetikai terméket BIO-nak lehessen tekinteni, meg kell felelnie számos elvárásnak. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat. A Biokontroll minősítésének feltételek:

  • Összetevők minimum 95%-a biogazdálkodásból származzon szóval növényi eredetűnek és organikusnak kell lennie, a maradék 5% lehet csupán hagyományos növényi termék
  • Nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, hidrogénezett állati vagy növényi anyagokat, génmódosítással nyert összetevőket, alumíniumszármazékokat, továbbá a termék vagy összetevői nem készülhetnek nanotechnológiával és nem alkalmazhatnak szintetikus kémiai fényvédőket sem.
  • Bio kultúrák használatakor nem tartalmaznak peszticideket vagy vegyszereket.
  • Minden összetevője természetes, így a tartósítószerek, színezékek, szilikonok és egyéb mesterséges és szintetikus anyagok nem képezik a biokozmetikumok részét.
  • Nem tesztelték állatokon.
  • A konténerek újrahasznosíthatók vagy újrahasznosíthatók.
  • A biokozmetikumok előállításának a környezetre gyakorolt ​​hatása minimális, valamint más folyamatok, például a szállítás és a tárolás.
  • BDIH tanúsítvány.

A biokozmetika valóban hatékony?

Az elmúlt években a biotermékek és a BIO népszerűvé vált, és ma már egyre többen keresik ezeket a címkéket mind az élelmiszerek, mind a kozmetikumok terén. De valóban működnek, vagy divat?

A biokozmetikum természetes összetevőket tartalmaz, így elkerülhetők az allergiák és egyéb dermatológiai problémák. Kevesebb esetleges irritációt okozhatnak ezek a termékek, intenzívebb lehet a hatásuk. A különböző tartósítószerek, illatanyagok nem csak a bőrt, de az egész szervezetet veszélyeztethetik. A bio- és natúrkozmetikumok kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a laboratóriumokban előállított termékek, érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak kifejezetten ajánlottak. Az illóolajoknak számos olyan hatóanyaga van, amelyek hatékonyabban hatnak a bőrön, mint más kémiai elemek.

Mi a gond ezekkel a kozmetikumokkal?

Ez egyszerű: a nem egységes szabályozás. Országonként eltérő minősítési kritériumoknak kell megfelelniük a termékeknek – amelyek hol szigorúbbak, hol lazábbak. Kétségkívül pont az alapanyagok természetes mivolta miatt a termesztés helye és körülményei, azok tárolása, feldolgozása befolyásolják a hatóanyagok mennyiségét, így ugyanolyan termékeket képtelenség előállítani – szemben a laboratóriumi körülmények között előállított termékekkel. Mint a borok és az évjáratok. Nem csak Magyarországon, de az Európai Unióban sem létezik egységes natúr-, és biokozmetikumokra vonatkozó szabvány, a jogi szabályozás is hiányzik. Ez pedig visszaélésre ad(hat) okot. Hívogató, csalogató címkék özönlik el a piacot, melyekkel könnyű megtéveszteni a jóhiszemű vásárlókat. A BDIH tanúsítványa például biztos pont – ráadásul a gyártók felé környezetvédelmi „elvárásokat” is megfogalmaznak: így előtérbe kerülnek a visszaváltható és/vagy újrahasznosított csomagolások az ellenőrzött, bevizsgált termékeknél.

Webshop oldalunkon egyik kiemelkedő bio termékcsaládunk a RAPUNZEL és a Dr. Organic. Itt aztán van minden, amit el tudsz képzelni. Olajoktól kezdve a mogyoróvajakig, szószóktól kezdve tésztákig és arcápolási termékektől testápolásig minden. Édesszájúak akadnak csokoládék és nassolni valók is.

Bio termékek

Organikus:

Az „organikus” kifejezés az FDA által szigorúan szabályozott kifejezés. IGEN, végre megkönnyebbülhetsz, és megbízhatsz egy egyszerű logón, ha nincs időd átnézni az összetevők listáját. Az organikus azt jelenti, hogy az összetevőket biogazdálkodással kezelik. Az organikus kozmetikumok garantáltan szintetikus növényvédő szerek, ásványolaj műtrágyák mentesek és nem genetikailag módosítottak. El kell érnie egy bizonyos százalékot ahhoz, hogy legálisan ökológiai címkét kapjon, és az ökológiai szintek különbözőek. „Organikus összetevőkkel készült” feliratú kozmetikumok szerves összetevők legalább 70% -ából készülnek. A legjobb az lenne, ha „bio” címkével ellátott termékeket vásárolna (a bio összetevők 95% -a). Vakon bízhatsz bennük!

Általában a termék tetejére matrica logót helyeznek, hogy ökológiailag előállított, a csomagolás környezetbarát és újrahasznosítható, valamint kegyetlenségtől mentes.

Tehát mi a különbség a természetes, organikus és biokozmetikumok között? RÖVIDEN:

A natúrkozmetikumok állítólag természetesek, de nem szabályozottak. Így nincs garancia, amíg el nem olvassa a kompozíciót.

Az organikus kozmetikumokat szabályozzák, így ez a legbiztonságosabb lehetőség. Ehhez azonban pénz kell a márkák tanúsításához, így a kis márkák ugyanolyan jók lehetnek, mint a tanúsítás nélküli tanúsítottak.

A Biokozmetikumok is tanúsítják, hogy az összetevők biofarmokból származnak és természetes és növényi eredetűek.

Egyik kedvenc organikus termékcsaládunk a Dr. Organic. Ha bőrápolásról van szó, akkor ebben ők az ászok. Illesztd be kedvenc termékeidet a minden napos arcápolási rutinodba.

Organikus termékek

A Healhitness Weboldalon csak és kizárólag 100% bio, vegán és organikus kozmetikumokat, illetve natúrkozmetikumokat találhattok, növényi alapanyagok felhasználásával. Ezek a termékek kiemelkedő vegán és nemvegán életmódba is beilleszthetőek. Organikus minősítésük szavatolja, hogy ökológiai szempontból is a legszigorúbb elvárásokra figyeltek a gyártás során. Válassz magadnak vegán bio kozmetikumokat, hogy forintjaiddal egy kegyetlenség nélküli jövőre szavazz, ahol egyetlen állatnak sem kell szenvednie vagy meghalnia a szépség kedvéért!

Te mit tartasz a legfontosabbnak? Bio, vegán vagy organikus legyen egy termék? Írd meg nekünk kommentben.

Írta:

Lengyel Anna

Források:

http://www.investinbio.com/products.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Bioproducts

https://www.franck.eu/en/ispiration/tales/what-does-eco-product-stand-for/

https://en.wikipedia.org/wiki/Organic_product

https://www.vital.hu/themes/health/biokaja1.htm

https://ridikul.hu/2016/12/05/bio-oko-organikus-natur-mi-mit-jelent/

Az oldal tetejére